Sunday, December 20, 2009

Berbakti pada tanah

1. Batas-batas perlu dibersihkan untuk memastikan tanaman utama tidak mengalami persaingan nutrisi (ini fakta bukan auta).

2. Untuk menanam pokok, anak pokok perlulah diangkat ke tempat tanaman (tips apa ni?).

3. Jika anda bukan penanam yang baik, jadilah pemerhati yang baik (nampak sihat!).

4. Bila sudah siap, bergambarlah dibelakang pokok tersebut seolah-olah anda yang menanamnya (memang kawan yang tanam ok).

5. Akhir sekali satu pose istimewa dari kawan untuk pembaca (kalau nampak macam petani profesional diam-diamkan aje).

------------------------------------------------------------------------------------
Inilah sedikit sebanyak pengalaman yang kawan kutip masa berkebun di Kuala Kelawang. Berkebun ni menyihatkan tapi kalau terlalu sangat pun boleh memudaratkan.

Kawan cakap macamni sebab kawan kalau mesin rumput sejam tak berhenti, boleh kena parkinson lepas tu. Tangan kawan bergetar sampai ke malam tak sudah. Sekarang ni kawan boleh nak agak-agak sikit. 20 minit berhenti rehat sebentar, kemudian sambung semula. Ayah kawan lagi teruk. Mesin sampai 2 jam terus kena athritis. Maklumlah juga sebelum ni pegang pen aje, tetiba kena pegang mesin pula.

Tips yang kawan boleh share sikit-sikit:

1. Berkebun kena sabar. Hasil tak dapat dalam jangka masa pendek. Cabaran waktu menanam pun banyak sebab daripada pokok kecik sampai ke besar mesti ada yang nak berkongsi hasil tersebut. Kawan bagi contoh; bila masa anak pokok babi suka datang makan pucuk. Kambing pulak suka daun anak pisang. Bila besar sikit monyet pulak. sot ba ra (sobar). Kalau tanya orang lama berkebun, semua ada cara nak mengatasi. InsyaAllah. Sub-tips:

I. Nak hindar babi, kawan ada tanya-tanya orang dan dengar orang bercerita ada banyak cara. Boleh hadang zink keliling, letak dawai duri, dan yang ditempat kawan digali parit sekeliling. Tips yang paling kawan suka minta lah orang alim doakan dihindarkan dari ancaman binatang ni.

2. Kebun memerlukan jalan masuk dan keluar yang baik. Kawan teringat waktu jepun nak menjelajah dunia, depa ni dok sakan buat jalan keretapi.

3. Pokok-pokok perlu dibelai dan dijaga dengan penuh rasa tanggungjawab. Tak salah kalau nak usap-usap daun. Pembaca budiman boleh cuba dulu dengan pokok kat luar rumah tu.. =)

ok.. cukup dulu. Kalau kawan teringat kawan share lagi.

*p/s: orang di muar gunakan 'kawan' isntead of 'saya'.. kawan suka dengar bahasa sopan orang muar ni. =)

3 comments:

FaZiLa said...

owh,okay!!seakan nmpk anda mcm peneroka yg sihat dan hati tgh bhgia..hehehehe..tahniah..berkebun baik utk kesihatan dan prasaan ;p

haikal said...

begitulah harapanya.. menjadi peneroka mungkin tidak, tetapi petani yang sehat boleh jadi.. mudah2han

misz_ijam said...

mmg sgt sht la..truskn usha..jgn lpe syer hasil nt k..:)